top of page

Ako jesť sushi? Kultúra stolovania v Japonskej kuchyni.

Hoci s najväčšou pravdepodobnosťou nebudete za zlé zaobchádzanie s Vašou rybou z podniku vykázaný, vedieť ako jesť sushi obohatí gurmánsky zážitok a dokáže obed/večeru premeniť na kultúrnu skúsenosť. Sushi nie je lacná záležitosť, tak prečo sa trochu nezabaviť a nenaučiť sa niečo o dlhej histórií tejto kuchyne? Osobne odporúčame dokument Jiro Dreams of Sushi, ktorý Vás prevedie cez tajomstvá sushi sveta do najmenších detailov.


Seriózni sushi majstri strávili veľa času štúdiom a cibrením svojich schopností do podoby v akej sú dnes, preto naučiť sa základnú sushi etiketu je spôsob, ako vyjadriť rešpekt a vďaku voči ich umeniu. To čo bolo kedysi považované za fast-food sa vyvinulo do kulinárskeho umenia.


Okrem toho, títo ľudia sú vášniví a obklopení ostrými nožmi, takže určite budete radi, ak sa im zapáčite.

Upozornenie: Nasledujúce tipy sú použiteľné len pre skutočný sushi-zážitok v autentickom podniku dedikovanom tejto kuchyni, nie v jedálni kde okrem sushi ponúkajú pizzu a burgre.

Interakcia s kuchárom


Pokiaľ beriete tento zážitok seriózne, poproste obsluhu aby Vás usadila na bar, odkiaľ budete mať možnosť vidieť sushi majstra pri práci. Osloviť by ste ho mali len pokiaľ to je nevyhnutné, a opýtať, čo Vám odporúča by ste sa mali bezodkladne. S najväčšou pravdepodobnosťou vie, ktoré suroviny sú najčerstvejšie a najvhodnejšie na prípravu a Vašu dôveru v jeho schopnosti určite odmení špeciálnou starostlivosťou. Pokiaľ si za barom „schmatnete“ menu a vyberiete si náhodne, ukážete mu len, že Vás jeho názor nezaujíma. Aj keď si nevyberiete to čo Vám odporučí, ocení Váš záujem o jeho názor.


Nikdy majstra nerozptyľujte pochabými otázkami alebo smalltalkom o počasí alebo jedle. Je to umelec, nechajte ho pracovať.

Pokiaľ sa sushi, ktoré vám pripraví, premení na nezabudnuteľný gastronomický zážitok, môžete ho ako poďakovanie pozvať na sake. Pokiaľ príjme, mali by ste si dať s ním. Nikdy sa nepokúšajte dať prepitné sushi-majstrovi. Celý deň pracuje so surovými rybami a peňazí sa preto ani nedotkne. Hoci dávať prepitné nie je v Japonsku zvykom, na západe je to bežné a rovnako to platí aj pre sushi podniky. Obsluha v tomto prípade častokrát plní úlohu aj akéhosi „sprievodcu“ tým čo máte na tanieri a tak oceniť profesionálne správanie je priam žiadúce.


Príprava na sushi


Uterák je určený na vyčistenie rúk pred jedlom. Najmä kvôli tomu, že tradičný spôsob jedenia maki a nigiri je rukami. Áno, presne tak, sushi môžete jesť aj rukami, ale o tom si povieme viac nižšie. Po použití uterák poskladajte a odložte na kraj stola. Neumývajte si ním tvár.


Do misky si nalejte len minimálne potrebné množstvo sójovej omáčky – stále si ju neskôr môžete doplniť. Plytvanie omáčkou je v serióznej etikete Japonského stolovania tabu. Takisto pokiaľ si nalejete priveľa omáčky môže to indikovať, že pochybujete o čerstvosti ryby a jej utopením v sóji chcete „opraviť“ jej chuť.


Nepridávajte si wasabi do Vašej malej mištičky s omáčkou. Hoci je toto zvykom prakticky všade na západe, „lúhovanie“ rolky v takomto roztoku nie je zďaleka najlepší spôsob ako si vychutnať vaše sushi.


Pokiaľ nejete, paličky by mali byť položené na držiak vedľa taniera, prípadne pred tanier paralelne so stolom. Pokiaľ ich položíte kdekoľvek inde, môže to indikovať, že ste dojedli.

Wasabi a zázvor


Verte-neverte, bez ohľadu na to, ako veľmi máte radi pikantné wasabi, premeniť sójovú omáčku na neidentifikovateľnú zmes zmiešaním s wasabi nie je tá správna cesta ako si vychutnať sushi. Sushi chef už pridal malé kúsky wasabi do každej rolky sushi na základe typu ryby a rolky, aby zvýraznil žiadúce chute.


Reštaurácie samozrejme poskytnú dodatočné wasabi na tanier, avšak pokiaľ si ho na rybu pridáte priveľa pred sushi chefom, naznačujete mu, že Vás vôbec nezaujíma jeho námaha pripraviť Vám optimálnu katarziu chutí; je to niečo ako zaliať si špičkový T-bone steak v renomovanom steakhouse kečupom. Faux-pas.


Zázvor slúži na neutralizáciu chutí medzi jednotlivými typmi sushi. Nikdy by ste ho nemali jesť zarovno so sushi. Pokiaľ Vám dôjde, stále môžete obsluhu poprosiť o ďalší.


Správny spôsob jedenia sushi


Našťastie, neexistuje žiadne holistické poradie v akom by ste mali konzumovať sushi. Samozrejme sushi-majster vám opäť môže odporučiť v akom poradí si ho vychutnáte najlepšie. Pokiaľ vám obzvlášť chutí jedna z roliek/nigiri, ktoré pre vás pripravil, dajte mu o tom vedieť, prípadne ho požiadajte o ďalšiu.


Typicky sa paličkami je sashimi, no tradičný spôsob konzumácie sushi je, že si rolku chytíte medzi prostredník a palec. Týmto spôsobom môžete cítiť textúru a dokážete udržať rolku pokope lepšie ako paličkami, ktorými by ste ju mohli poškodiť. Pokiaľ nechcete jesť rukami a chcete si zlepšovať svoj chopsticks skill, bude Vám odpustené.


Pokiaľ jete nigiri, chyťte ho do paličiek a otočte „hore nohami“ pohybom proti smeru hodinových ručičiek po tanieri. Do omáčky namočte len rybí filet – nikdy nie ryžu. Nie len, že ryža nasaje priveľa sójovej omáčky, ale nechať po sebe na tanieri, alebo v miske ryžu je amatérske. Pripraviť sushi ryžu správne je totižto tiež umenie.


Keď chcete vyzerať ako skutočný profesionál, vložte si nigiri do úst tak, že jazyka sa prvý dotkne filet. Predtým ako sústo prehltnete, nechajte svoj jazyk vstrebať komplexnú chuť toho daného nigiri. Nezáleží na veľkosti, každý kúsok sushi by ste mali zjesť na jedenkrát. Jeho rozdelenie na polovicu zapríčiní rozpad, plus neucítite všetky chute naraz, čo je žiadúce.


Posledný a snáď najdôležitejší tip ako jesť sushi na záver. Užívajte si každé sústo, každý kúsok a nenechajte sa vyviesť z miery vyššie uvedenými návodmi. Koniec-koncov prišli ste si užiť večer a vychutnať úžasné jedlo.

Všetky fotky použité v tomto článku patria nám a vyhradzujeme si na ne právo.

bottom of page